REVISTA RECHARGE
Reîncarca-ti bateriile după efort fizic și mental intens/ convalescenta
Stilul de viață modern nu le permite oamenilor să ia o pauză. Viețile aglomerate, jonglarea cu viața profesională, viața de familie și îndatoririle sociale nu ne lasă prea mult timp pentru lenevit în pat. E destul de ușor să ajungem la suprasolicitare mentală sau fizică. În plus, stresul zilnic ne poate slăbi sistemul imunitar. Infecțiile tractului respirator, cum ar fi gripa și răceala, sunt printre cele mai frecvente boli ale omului. Acestea au caracter sezonier și sunt cauzate de un număr mare de virusuri. În medie, adulții se îmbolnăvesc de două până la cinci ori pe an, iar copiii chiar mai des.1
Spre exemplu, gripa este o boală foarte contagioasă și ne poate „scoate din circuit” chiar săptămâni întregi.
Gripa ne epuizează și ne stoarce de energie. Această stare de oboseală este cauzată de faptul că organismul nostru își folosește toate energia pentru a lupta cu intrusul (virusul). Și peste toate, sunt mari șanse să nu oferim organsmului suficienți nutrienți pentru că nu avem nici poftă de mâncare. După câteva zile la pat, abia așteptăm să ne întoarcem la viața normală. Și totuși, reluarea programului prea repede ne poate, de fapt, secătui de energie și mai tare.
Și spre deosebire de sportivii profesioniști, care sunt integrați într-o rețea de specialiști, iubitorii de sport amatori ambițioși ignoră adesea necesitatea fazelor de regenerare, cu rezultatul că, corpul lor nu se poate recupera corect și nu își dezvoltă pe deplin capacitatea de performanță.
Perioadele de efort fizic și mental intens, cum ar fi bolile sau exercițiile fizice, pot fi epuizante, iar corpul are nevoie apoi de timp pentru a se recupera. O perioadă de convalescență servește la restabilirea treptată a sănătății după boală. Termenul de regenerare descrie restaurarea funcțională sau structurală a țesuturilor sau organelor deteriorate după exerciții fizice intense. Este clar de ce este nevoie de acest timp de recuperare al organismului, în afară de a ne asigura de vindecarea/regenerarea completă: întărirea lui și prevenirea recurențelor și posibilelor complicații, cum ar fi reinfectarea sau epuizarea cronică și pierderea capacității de performanță.
Cum îți ajuti organismul să se recupereze după efort intens?

Există câteva lucruri pe care ar fi recomandat să le eviți:
- Nu fă exerciții fizice prea intense. Antrenamentele în exces poate pune prea multă presiune pe organismul tău. Dacă obișnuiai să alergi în fiecare zi, începe mai întâi mergând pe jos.
- Nu consuma alcool. Alcoolul te deshidratează și contribuie la pierderea substanțelor nutritive de care organismul tău are atâta nevoie în această perioadă.
- Nu fuma. Fumatul afectează recuperarea musculară după exerciții fizice și boală. Astfel că, cel mai indicat ar fi să renunți la fumat.
1 Rondanelli, M., Miccono, A., Lamburghini, S., Avanzato, I., Riva, A., Allegrini, P., … Perna, S. (2018). Auto-îngrijirea în răcelile obișnuite: Rolul esențial al vitaminei D, vitaminei C, zincului și echinaceei în trei grupuri imune interactive interioare (bariere fizice, imunitate înnăscută și adaptativă) implicate în timpul unui episod de răceală obișnuită - sfaturi practice privind dozele și timpul de administrare a acestor nutrienți/Produse botanice pentru prevenirea sau tratarea răcellilor obișnuite. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2018, 1–36. doi: 10.1155/2018/5813095