ALIMENTAȚIE INTELIGENTĂ
Cum să te reîncarci cu energie cu ajutorul vitaminelor
Vitaminele și mineralele, denumite micronutrienți, sunt substanțe esențiale pentru o bună funcționare a organismului tău.
Poți obține vitamine și minerale din alimentele pe care le consumi, însă unele alimente pot fi mai bogate în aceste substanțe decât altele. Știai că morcovii sunt buni pentru ochii tăi? Morcovii sunt plini de anumite substanțe denumite carotenoide pe care corpul tău le transformă în vitamina A, care contribuie la sănătatea ochilor. Carențele de vitamine pot cauza probleme grave de sănătate. Vitaminele sunt responsabile de funcționarea proceselor vitale. Organismul le folosește pentru a crește și a se dezvolta. Fiecare vitamină joacă un rol diferit în corpul tău, iar unele lucrează împreună în anumite procese sau se susțin reciproc. Organismul nu este capabil să producă vitamine, cu excepția vitaminei D, deci acestea trebuie obținute din alimentație. La fel ca vitaminele, și mineralele sunt esențiale pentru sănătatea fizică și mentală a corpului. Este întotdeauna recomandat să consulți etichetele alimentelor pentru informații despre vitaminele și mineralele pe care le conțin. Așadar, dacă alegi băuturi, vei descoperi că un pahar de lapte este o sursă bună de vitamina D și mineralele, cum ar fi calciu și fosfor. Un pahar de bătură răcoritoare, pe de altă parte, nu conține deloc vitamine sau minerale.
CUM FUNCȚIONEAZĂ?
Vitaminele și mineralele ajută organismul să transforme alimentele în aport de energie.
O alimentație echilibrată este necesară pentru ca organismul tău să obțină toți nutrienții de care are nevoie și să producă energie. Vitaminele și mineralele care sunt implicate în mod special în producția de energie sunt:
Sunt implicate în metabolismul energetic, în reacțiile care eliberează energie. Ele ajută spre exemplu la descompunerea alimentelor din nutrienți mai mari în unități mai mici pe care organismul le poate folosi pentru a transforma alimentele în combustibil.
Tiamina (B1) este importantă pentru mai multe procese metabolice, cum ar fi descompunerea carbohidraților. Sursele alimentare bune de această vitamină sunt: produse din cereale integrale, carnea de porc, fasolea neagră și midiile albastre.
Niacina (B3). Această vitamină nu doar că transformă alimentele în energie, dar ajută și la menținerea sănătății sistemului nervos. Alimentele bogate în niacină sunt: carnea de pasăre, arahidele, laptele, peștele, orezul brun și cerealele integrale.
Vitamina B6 este implicată în aproape 100 de procese metabolice și este esențială pentru descompunerea alimentelor, în special a carbohidraților. Surse bune de vitamina B6: carnea, orezul, cartoful și semințele de floarea soarelui.
Vitamina B12 ajută și la transformarea alimentelor pe care le consumi în energie pe care celulele tale o pot folosi. Aceasta contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos și la formarea normală de celule roșii în sânge. Alimentele bogate în vitamina B12 sunt: scoicile, păstrăvul, somonul și carnea de vită.
Acest mineral este utilizat în 300 de reacții biologice, de la nivelul mușchilor până la cel al creierului și al oaselor. Rolul său este important pentru că permite corpului tău să producă energie, să facă față provocărilor vieții de zi cu zi și să își păstreze sănătatea. Alimente care conțin magneziu: migdalele, spanacul, nucile caju și avocado.
Acesta este un micronutrient multifuncțional care este implicat în mai mult de 300 de procese metabolice din organism (de la nivelul creierului până la cel al sistemului imunitar). Un raport insuficient de zinc poate avea ca rezultat niveluri scăzute de energie. Sursele alimentare de zinc sunt: stridiile, crabul, carnea și năutul.
Aceasta este o substanță importantă asemănătoare vitaminelor, necesară pentru buna funcționare a multor organe implicate în multe reacții chimice din organism. Ajută la furnizarea de energie la nivel celular. Coenzima Q10 are un efect antioxidant. Se obține din carne și pește.
Fierul este un mineral esențial care ajută oxigenul să circule prin corp. Este necesar și pentru dezvoltarea și funcționarea corectă a celulelor corpului. Carența de fier duce adesea la anemie, care poate afecta abilitățile cognitive, scădea imunitatea și avea un impact negativ asupra performanței profesionale.1,2 Alimente bogate în fier: stridiile, fasolea albă, lintea, spanacul și carnea de vită.
Pentru un nivel optim de energie, este necesară o alimentație variată. Conținutul de substanțe nutritive variază de la un aliment la altul, de aceea este important să ai o alimentație cât mai variată pentru a acoperi nevoile tale specifice. Pe parcursul unei zile, se recomandă să consumi trei mese principale și două gustări. În mod ideal, toate ar trebui să includă fructe și legume. Absența nutrienților esențiali poate conduce la pierderea energiei. Supradyn Energy, mulțumită gamei complete de vitamine și minerale pe care o conține, oferă organismului energia suplimentară de care are nevoie. Include coenzima. Aportul zilnic de Supradyn susține procesul de transformare a nutrienților în energia necesară organismului pe tot parcursul zilei. Este conceput special pentru persoanele care duc o viață dinamică și aglomerată. Anumite alegeri în legătură cu stilul de viață, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool, pot contribui de asemenea la un aport insuficient de vitamine care, la rândul ei, poate accentua oboseala fizică și mentală.
1 Abbaspour, N., Hurrell, R., Kelishadi, R. (2014). Analiză asupra fierului și importanței sale pentru sănătatea umană. Journal of Research in Medical Sciences, 9(12), 164-174.
2 Jáuregui-Lobera, I. (2014). Carența de fier și funcțiile cognitive. Neuropsychiatric Disease and Treatment, 2087. doi: 10.2147/ndt.s72491