Supradyn ®

Get Adobe Flash player

De ce comprimate efervescente?

Tabletele efervescente sunt foarte atractive pentru acei consumatori carora nu le place sa mestece tabletele sau care au dificultati in inghitirea acestora. Pe langa ingredientele active, un comprimat efervescent mai contine un amestec de acizi si carbonat / hidrocarbonati care elibereaza dioxid de carbon in contact cu apa. Ocazional, chiar ingredientul activ poate actiona ca si compus acid sau alcalin necesar in reactia efervescenta (de ex. Carbonatul de calciu in suplimentele de calciu). Comprimatele efervescente reactioneaza rapid in prezenta apei, formand dioxid de carbon, producand efervescenta.

In comparatie cu alte forme de tablete, comprimatele efervescente prezinta cateva avantaje:

Debut mai rapid al actiunii

Din punct de vedere al debutului actiunii, comprimatele efervescente prezinta anumite avantaje. Astfel, in cazul acestora dezintegrarea si dizolvarea are loc intr-un pahar cu apa, in afara organismului. Pe langa faptul ca acesta este un mod placut de a administra un supliment nutritiv, ingredientele active ajung in stomac deja dizolvate, putand fi absorbite mai rapid. Formula efervescenta este absorbita mai rapid si concentratia micronutrientilor la nivelul plasmatic creste mai rapid decat in cazul formularilor conventionale. In consecinta, substantele active administrate in forma efervescenta au un debut al actiunii mai rapid si actioneaza mai independent de conditiile interne ale organismului decat comprimatele traditionale.

Absorbtie mai buna

Multe studii au aratat ca tabletele efervescente maresc absorbtia unor ingrediente active, in comparatie cu formularile conventionale. Dioxidul de carbon rezultat in urma reactiei efervescente poate, in mod evident, induce permeabilitate crescuta la anumiti ingredientii activi datorita alterarii caii paracelulare. Calea paracelulara este ruta primara de absorbtie pentru ingredientele active hidrosolubile.

Usor de administrat

Formele efervescente cu gust placut imbunatatesc de obicei complianta consumatorilor, ceea ce este foarte important in cazul administrarii regulate pe o anumita perioada de timp.

Toleranta gastrointestinala

In multe cazuri, tabletele efervescente se dizolva intr-o solutie tampon. In consecinta, tractul gastrointestinal superior este mai putin iritat si produsul este mai bine tolerat. Aceasta solutie tampon previne interactiunea acizilor gastrici cu ingredientele active care ar putea cauza disconfort gastric sau esofagial.

Nu e o "pastila"

Consumatorii carora li se administreaza mai multe pilule prefera de obicei un comprimat efervescent decat sa adauge inca o pastila rutinei zilnice. Comprimatul efervescent devine astfel o bautura cu gust placut.

Nu e o pastila care se inghite

Unii oameni, mai ales varstnicii, au dificultati in inghitirea tabletelor si capsulelor.

Consum suplimentar de apa

Multi consumatori nu beau suficienta apa in fiecare zi datorita fie unui regim alimentar deficitar, fie unei afectiuni. Efervescentele ajuta consumatorii sa bea mai multa apa.

Gust placut

Formulele efervescente au, in general, un gust mai placut decat majoritatea formularilor lichide, mixturilor sau suspensiilor. Acest gust placut este realizat prin completarea compozitiei cu arome. Suplimentele alimentare efervescente isi mentin aroma chiar si dupa depozitare indelungata. Bauturile efervescente pot fi mai atractive decat formularile traditionale.

Concentratie crescuta de ingrediente active

Uneori, ca in cazul Supradyn® energy, o tableta efervescenta este echivalenta cu doua sau trei comprimate filmate traditionale din punctul de vedere al concentratiei de ingrediente active.

Referinte:
1. Goldberg & Gomez-Orellana Nature Reviews Drug Discovery 2, 289-295 (April 2003)