Te simți obosit tot timpul deși dormi suficient? Nu ignora o posibilă și frecventă cauză a oboselii cronice și anume deficitele nutriționale de micronutrienți.
Pentru fiecare vitamină și minerală există semne și simptome specifice însă, în general, în cazul deficitelor, care de obicei sunt mai degrabă multiple decât singulare, iată cu ce te poți confrunta:
-paloare
-oboseală
-slăbiciune
-dispnee (respirație grea)
-pofte alimentare
-caderea parului si deteriorarea unghiilor
-amețeli
-constipație
-insomnie și tulburări ale somnului
-palpitații
-leșin
-depresie
-parestezii și amorțeli ale membrelor
-dureri articulare
-tulburari ale ciclului menstrual, amenoree.
-proasta concentrare,lipsa de memorie
-senzație de frig
Deficitele se pot datora multor cauze medicale însă dacă te știi sănătoas și totuși obosești, află că le poți face din cauza dietei deficitare (junk food, diete restrictive, diete vegane prost organizate,etc) a stresului, datorită abuzului de substanțe toxice (alcool, fumat, droguri) , prazazitozelor intestinale sau a tulburărilor de floră intestinală (ce participă la absorbție și chiar producție de vitamine)
Deficitul de fier:
Semne și simptome: Oboseală extremă, căderea părului, dispnee, limbă umflată și roșie, amețeală, unghii friabile, paloare.
Surse: Carne roșie,pește, organe, leguminoase, legume cu frunze verzi.
Deficitul de calciu
Semne și simptome: osteoporoza, osteopenie, spasme musculare, unghii fragile, depresie
Surse: Lactate, legume cu frunze verzi, migdale, susan
Deficitul de Magneziu:
Semne și simptome: oboseala în primul rând deoarece Mg este un pilon important în producerea de energie la nivel celular. Insomnia, iritabilitate, proasta adaptare la stres, sensibilitate la sunete puternice, cefalee, constipație, dureri musculare, insulinorezistenta
Surse: leguminoase, nuci, cereale integrale, legume cu frunze verzi
Deficitul de Iod:
Simptome și semne: Câștig ponderal, păr subțire, frig, lentoare,oboseală, gușă cu hipotiroidie
Surse: Lactate, ouă, fructe de mare
Deficitul de vit D:
Simptome: Dureri osoase, oboseală, slăbiciune musculară, rezistență scazută la infecții.
Complicații corelate cu deficitul de vitamina D: Osteoporoză, diabet, depresie la femeile cu sindrom de ovar polichistic, infecții repetate, alergii și boli autoimune.
Surse: expunerea la soare, alimente grase precum ou, lapte integral, pește gras, ciuperci, ficat. Sursele alimentare sunt minore în comparație cu sursa majoră – soarele.
Deficitul de vit B12
Semne și simptome: depresie, iritabilitate insomnie, anemie, paloare, oboseală, furnicături și amorțeli ale membrelor.
Surse, doar animale: Somon, lactate, ouă.
Deficitul de folati
Semne și simptome: anemie, depresie, amețeală, leziuni periorale, apariția de păr alb, limba umflată, roșie și crestată, insomnie, poftă de dulciuri , paloare, letargie,dispnee.
Surse: Legume cu frunze, leguminoase (linte, năut), fasole verde, suc de portocale
Vitamina B1 (tiamina)
Semne și simptome: anorexie, lipsa poftei de mâncare, diaree cronică, oboseală, tulburarea memoriei de scurtă durată. Apare frecvent la pacienții cu un consum crescut de alcool.
Surse: drojdie, cereale integrale, nuci, leguminoase.
Vitamina B6 (piridoxina):
Semne și simptome ale deficitului: Confuzie, greață, dermatită, anemie, susceptibilitate la infecții.
Surse: năut, ton, somon, organe, spanac, pepene galben, cartofi.
Vitamina B3 (niacina)
Deficitul este rar, de obicei se asociază cu o proasta absorbție. Deficitul sever poartă numele de pelagra.
Semne și simptome:Indigestie, oboseala, leziuni periorale.
Surse:drojdie, carne slabă, organe, nuci, leguminoase.
Pasul de urgență pe care trebuie să-l faci, este să suplimentezi cu o formulă de multivitamine și multiminerale timp de 3 luni. În tot acest timp însă, ai grijă să-ți echilibrezi dieta și eventual să faci un control medical. De obicei vitaminele și mineralele, plus alți cofactori, enzime, acționează împreuă, nu separat, în organism așa că este important să administrezi o multiformulă echilibrată, să eviți megadozele de suplimente singulare ce pot creea uneori probleme dacă sunt administrate fară indicația medicului. De exemplu, pentru o bună masă osoasă este necesar nu doar calciul ci și vit D, magneziu, siliciu, vitamina K, bor, etc.
Un nivel bun al vitaminelor este important și dacă te gândești la un bebeluș; cu cel puțin 3 luni înainte de sarcină este nevoie de acid folic, de fier iar lipsa acestora, în studii, s-a corelat ci defecte și anomalii ale produsului de concepție asupra carora nu se mai poate interveni.
Când vorbim despre un bun status de micronutrienți, ne gândim în același timp la 3 lucruri: la aport, la absorbție dar și la eliminarea în exces a vitaminelor și mineralelor. Ultima situație ține foarte mult de stilul de viață; sunt obiceiuri extrem de nocive ce duc la pierdere de micronutrienți; consumul de alcool, fumatul, consumul de mâncare artificială și intens procesată chimic, ce are nevoie tot de micronutrienți pentru eliminarea și neutralizarea substanțelor dăunătoare. Pe scurt, iată de ce atunci când mănânci mult și prost calitativ, te simți obosit și nefericit.
Supradyn, este o multiformulă ce conține 13 vitamine și 7 minerale, oligoelemente plus coenzima Q10, implicată și ea în producția de energie la nivel celular.
Alege întotdeauna un produs ce prezintă studii și se bazează pe cercetare, o formulă cu doze atent calculate și echilibrate și evită produsele obscure chiar dacă sunt vândute la prețuri foarte mici.
Descoperă cum susține Supradyn® Junior o dezvoltare armonioasă pentru copilul tău!
AFLĂ MAI MULTEDescoperă Supradyn® FAST energy, forma cea mai rapidă de a lua multivitamine!
AFLĂ MAI MULTEDescoperă și formula Supradyn® energy, care te încarcă cu energie de la prima administrare!
AFLĂ MAI MULTE